Werknemer wil meer werken door flexibiliteit

Een kwart van de werknemers in loondienst zou meer uren willen werken wanneer zij de tijden en werkplek grotendeels zelf kunnen bepalen. Dat stellen onderzoekers die in opdracht van kennisplatform ECP-EPN 2448 Nederlandse werknemers ondervroegen. De personeelsleden zouden gemiddeld twee uren per week extra betaald willen werken.

Volgens het platform is flexibel werken een goede mogelijkheid het arbeidsaanbod te vergroten. Dat zou nodig zijn, omdat de komende jaren werknemers van de babyboomgeneratie uitstromen.

Twee uur minder reistijd

60 procent van de ondervraagde werknemers vindt een werkgever die flexibel werken aanbiedt aantrekkelijker dan een bedrijf waarbij personeelsleden op vaste tijden op een vaste werkplek zitten. De ondervraagden vermoeden dat zij wekelijks twee uur minder besteden aan reistijd als zij zelf hun werktijd en -plaats kunnen bepalen.

Daarnaast verwacht ongeveer de helft van de werknemers productiever te zijn en meer werkplezier te hebben als zij flexibel werken. Desondanks heeft drie kwart van de personeelsleden nu een vaste werkplek.

Leiderschapsstijl aanpassen

Adviesbureau voor personeelszaken Qidos denkt dat managers hun leiderschapsstijl moeten aanpassen voordat het nieuwe werken een succes kan worden. Het bureau introduceerde daarom onlangs een e-learningcursus die ervoor moet zorgen dat meer werkgevers hun leidinggevenden enthousiast maken voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Directeur Martijn de Wildt: ‘We vinden het een logische stap om een hulpmiddel aan te bieden dat leidinggevenden kan helpen hun vaardigheden te verbeteren.’

Voormalig staatssecretaris Frank Heemskerk is vanaf 1 januari 2011 de voorzitter van ECP-EPN. Hij volgt Roger van Boxtel op. Heemskerk was van 2006 tot 2010 staatssecretaris van Economische Zaken en kreeg in de ict-sector vooral bekendheid door zijn actieplan-Nederland Open in Verbinding.

Bron| Computable

Add comment

Comments

No comments yet.